LCDTO

 

A house is a house. A house is a living room. A house is a bedroom. A house is a studio. A house is a dining room. A house is a dress. A house is a bed. A house is an armchair. A house is a room. One house is two.

The project is the renovation of the attic of Olga in the center of Madrid. The previous state of the dwelling proposed different rooms separated by partitions: a bedroom and a living-dining room. This configuration did not respond to the needs of the client, an independent woman looking for an environment with greater possibilities. The objective was to achieve a flexible, dynamic and adaptable space that managed to multiply functionally the surface of the house.

It articulates a strategy by which the spatial modifications, which will result in a flexible space, do not have to compromise the state of the house in excess, but should be part of it, they should not become mere objects of furniture, nor should they arbitrarily modify the pre-existing construction elements.
Under this premise a project is developed based on two fundamental decisions: the construction of a malleable “partition” and the creation of a “bed space”. These two simple surgical invasions will be able to completely modify the way of inhabiting the house, achieving a transformable and multiple space.

The “bed space”
The subversion of the traditional location of the bed works on two levels simultaneously, on the one hand liberates an entire space that can be colonized in many other ways and on the other gives the bed a privileged place, next to the views of Madrid. It generates an unexpected space, a multiple-drawer space that houses storage supports a surface on which to observe the sunsets in the domes of Madrid.

A malleable “partition”
The objective of the project was not only to achieve a re-programmable open space but to get a home that could be divided and transformed in a flexible way, in even unplanned ways. For this reason, a malleable, soft “partition” with the capacity to deform itself and reach all the points of the house to divide the space in as many configurations as you want, can even disappear to mimic the wall. An arm that starts from a central point of the space and that in a radial and flexible way allows its division.

The strategic minimalism is filtered to the materiality of the project that is composed of birch and lacquered steel in white. The surfaces, which separate and divide, are wood, the linear and punctual elements that support and serve as handholds are steel.
The project wants to be a sample of how two radical decisions based on a strategy of integration with the preexistence can mean a drastic change in the way of inhabiting a space.

Olga doesn’t want a one-room apartment, not one of two. Nor does she want everything in a single open space. She wants to invite her friends to dine in her spacious lounge overlooking Madrid and not see the bed where she sleeps. She wants to have a comfortable room from which to see the stars. She wants a great dressing room, and a room for the days that his son sleeps at home.