OverWrite

overwrite

manzana

D:martaETSAMPFCCABALLERA FINAL Model (1)

D:martaETSAMPFCwrite Model (1)

D:martaETSAMPFCwrite Model (1)

D:martaETSAMPFCconstruccion del overwrite FINAL Model (1)

D:martaETSAMPFCestructura Model (1)

D:martaETSAMPFCSECCION 1-200 Model (1)

D:martaETSAMPFCoverwrite Model (1)

D:martaETSAMPFCoverwrite Model (1)

D:martaETSAMPFCoverwrite Model (1)

D:martaETSAMPFCSECCION 1-200 Model (1)

D:martaETSAMPFCOVER2 Model (1)

D:martaETSAMPFCCATALOGO Model (1)

D:martaETSAMPFCseccion 1-50 en colaboracion Model (1)

The superblock studied in Madrid for this project is not an isolated case but belongs to a model of urban planning and performance of mid last century that spanned all continents as a universal solution to the housing of the masses, still a model used in the emerging cities.
This idea of planning is set apart from the social, economic and business dynamics that in reality shape cities, and is dependent on a professional elite and state financial aid that does not continue during the life of the project. The abandonment and degradation in many cases ended up in an indiscriminate demolition of not only a questionable architectural heritage but most important with a historic heritage associated to the lives of its inhabitants.
This project denounces this situation impinging on a problem of great significance for its global scale that makes demolition a non-viable strategy for its environmental and social impact, which forces us to look for new strategies to update these urban fabric to the current context giving them flexibility and adaptability to future changes.
The proposal seeks to overwrite the superblock with an aluminium frame for easy assembly and dismantling, allowing self-regulation in response to the demand during the consolidation process in time. The choice of this controversial material for the main structure has motivated extensive research on the enormous potential of aluminium to support a customizable architecture to its social content.
This structure passes through the backyards of the existing housing blocks, minimally affecting the structure and distribution of the homes, but increasing the lighting and crossed ventilation, solving the problems of accessibility from all levels and complementing the existing homes in the most precarious spaces they have with a healthy thorn.
The rest of the structure connects the buildings and can be inhabited within a regulatory framework setting the management and distribution of space between the different city generating agents. The design of extruded aluminium profiles enables easy space appropriation and expropriation without penalizing the main structure with a wide range of solutions and accessories. Finally, the resulting tissue becomes physical reflection of social and economic relations in the environment.